Parkas – fra Grønland, via Korea til hiphopere og mods. Trendy mot alle odds?

Parkas er en jakke som stammer fra inuittene på Grønland. Tradisjonelt sett går den til knærne, er varmfôret og kommer med en hette utstyrt med pelskant. Originalen ble brukt til jakt og fiske, og pelskragen beskytter mot kulde og bitende vind. Den var vanntett og laget av selskinn, og måtte smøres inn regelmessig med selolje for å beholde sine vannresistente egenskaper. Dette er heldigvis ikke nødvendig for moderne parkaser – du nyter fordelene med en klassisk jakkemodell som krever minimalt med stell.

Parkasjakker ble svært populære i Norge på 1960-tallet. På 1960- og 70-tallet kom det vi kaller en klassisk utgave, som var beregnet på allmennheten istedenfor ekstremt klima. Denne var utstyrt med oransje, quiltet innvendig fôr. Disse gikk til slutt ut av produksjon og har i dag en svært høy verdi på vintagemarkedet.

Parkas – klassisk jakke i flere modeller

En variant er snorkelparkasen, som har fått sitt navn fra hetten som nesten kan lukkes fullstendig, og som etterlater et lite hull der man kan se ut og puste. Den er effektiv i ekstremt kaldt klima, men har sine ulemper ved å være et forholdsvis tungvint plagg. Som så mange andre plagg har den opplevd en reise fra funksjon til funky, og snorkelparkasen er blant annet populær i hiphop- og indiepopmiljøer.

En annen type parkasjakke som har gjennomgått en stort sett lik forvandling, er fishtail-parkasen, som er utstyrt med en fiskehalelignende del nederst på ryggen. Denne kan festes mellom bena for bedre beskytte mot vær og vind. Den kommer fra klessortimentet til den amerikanske hæren på 1950-tallet, da den ble brukt under Koreakrigen. Plagget fikk kultstatus på 1960-tallet, da den britiske motekulturen brukte den som sitt signaturplagg. Dette fordi den ga bra beskyttelse mot skitt da modsen forflyttet seg med favorittkjøretøyet, scooteren.

Her på Bubbleroom finner du et stort utvalg av parkaser på nett. Eksempler på våre mestselgende merker som tilbyr parkas for damer, er Chiara Forthi, Truly Mine og Happy Holly. Et tips er å bestille matchende skjerf, lue og varme hansker samtidig. Du kan også gjøre et skikkelig kupp under salgseksjonen for parkas. Skynd deg inn på salgssiden med billige parkas, slik at du kan møte vinteren med varme og stil.